Tarta z pomidorami i szpinakiem

Składniki na 4 porcje: • 15 dag twarogu • 10 dag margaryny • 15 dag mąki tortowej • jajko; farsz: • pół kg szpinaku • pomidor • pół fety • 1,5 szklanki śmietany • łyżka masła • sól • pieprz

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki.

Reklama

2. Schłodzone lekko rozwałkuj, po czym wylep nim dno i boki żaroodpornej formy.

3. Włóż tartę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 10 minut.

4. Szpinak przebierz, umyj, posiekaj i wrzuć na patelnię z roztopionym masłem. Dopraw go solą i pieprzem. Gdy zrobi się miękki, wymieszaj ze śmietaną, następnie wyłóż na podpieczoną tartę.

5. Na wierzchu rozłóż plastry pomidora i pokrojoną fetę. Piecz jeszcze kwadrans.

Czas: 45 min, 1 porcja = 360 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej