Tarta ze szparagami, awokado i fetą

Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 1 łyżeczka soli morskiej, 3 łyżki wody. Nadzienie: 2 dojrzałe awokado, 2 małe cukinie, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 ml gęstej śmietany 18 proc., 10 dag sera feta, sól, pieprz.

Zdjęcie

Tarta ze szparagami /123/RF PICSEL
Tarta ze szparagami
/123/RF PICSEL

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Pokrój na kawałki masło, dodaj do mąki razem z solą i wodą. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę wyłóż pergaminem. Spód i brzegi wylep plackiem. Przykryj kawałkiem pergaminu i obciąż suchym ziarenkami grochu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Spód piecz przez 10 minut.

Reklama

3. Obydwa awokado rozetnij, wyjmij pestki, miąższ wydrąż i zmiksuj ze śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. Szparagi oczyść, opłucz. Cukinie umyj, pokrój w cienkie plasterki.

4. Masę z awokado rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Przykryj plasterkami cukini oraz szparagami. Ser pokrusz. Posyp nim wierzch tarty. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 15 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej