Tarta ze szpinakiem i łososiem

Składniki: Ciasto: 10 dag masła, 20 dag mąki pszennej, 1,5 łyżeczki suszonego tymianku, sól, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. Farsz: 30 dag szpinaku, 30 dag łososia, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 10 dag sera typu Lazur, gałka muszkatołowa, szklanka śmietany, pieprz, 1/2 pęczka koperku, 2 jajka, łyżka soku z cytryny.

Zdjęcie

Tarta ze szpinakiem i łososiem /123/RF PICSEL
Tarta ze szpinakiem i łososiem
/123/RF PICSEL

Mąkę przesyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, sól i tymianek. Na środku zrób wgłębienie i wbij jajo, włóż kawałki ziemnego masła. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć oczyszczony szpinak i posiekany czosnek. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łososia oddziel od skóry, wyjmij ości i pokrój na kawałki. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odstaw.

Reklama

W tym czasie pokrój ser. Połącz jajka ze śmietaną. Ciasto na tartę rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wyłóż formę i nakłuj widelcem. Następnie ułóż kawałki łososia, odciśnięty szpinak i ser. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.

Piecz 45 minut w temperaturze 180° C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej