Tartaletki z kurczakiem i zielonym groszkiem

Składniki dla 4 osób: 1,5 szklanki mąki • 15 dag masła • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia • 2 jajka • łyżka oliwy • 50 dag piersi z kurczaka • 2 ząbki czosnku • cebula • 15 dag sera ricotta• 100 ml śmietany 22 proc. • 2 łyżki parmezanu • ¾ szklanki zielonego groszku • sól.

Reklama

Jeden dzień przed zrobieniem zapiekanki zamarynuj mięso. Jeśli lubisz, by było ostre w smaku, posmaruj je musztardą i keczupem.

A jeśli wolisz wersję łagodną, polej je sokiem z cytryny, posyp tymiankiem, rozmarynem, polej oliwą. Mięso odstaw na noc do lodówki.

1 Mąkę posiekaj z masłem, solą, proszkiem, jajkiem. Zagnieć ciasto, chłodź godzinę. Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojonego kurczaka, podsmaż.

2 Wymieszaj sery, śmietanę,jajko,groszek, dopraw. Ciasto rozwałkuj, wypełnij nim foremki do tart. Piecz 30 minut w 180°C. Wyjmij, nałóż porcje kurczaka, zalej masą, piecz 25 minut. Udekoruj ziołami.

CZAS: około 1,5 godz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej