Terrina z łososia

Składniki na 6 porcji: 0,5 kg filetów ze świeżego łososia, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 250 ml śmietany, 1 cytryna, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 mango,  czerwona papryczka chilli, pęczek natki pietruszki, pół pęczka koperku, 1 por, masło do posmarowania formy.

Przygotowanie:

Pokrojonego łososia wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, połową posiekanej papryczki, jajkami, śmietaną, sokiem z 1 cytryny i posiekanym 1/4 pęczka natki. Dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

Masę przełóż do formy, wyrównaj jej powierzchnię, przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 180°C.

Pora przekrój na pół i gotuj 20 minut w słonej wodzie. Mango obierz i pokrój na małe kawałki. Odcedź pora. Gdy ostygnie, podziel go na liście i rozłóż je w poprzek formy, tak by wystawały poza jej krawędzie. Przełóż połowę masy łososiowej do formy, dodaj mango i zakryj je resztą masy z łososia. Wygładź i zakryj wystającymi liśćmi pora. Wstaw do lodówki na 2 godz.

Czas przygotowania: 2 godz. 45 min. Poziom: średni

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

TV14

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej