Terrina z paluszkami krabowymi

Składniki dla 4 osób: 2 pomidory • 1,2 kg filetów z białych ryb • 30 dag śmietany • 6 jajek • łyżeczka koncentratu pomidorowego • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • paluszki krabowe • pęczek szczypiorku • pół cytryny • masło do smarowania formy • sól • pieprz • szczypior.

1 Pomidory sparz, zdejmij skórę, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Ryby umyj, osusz ręcznikiem papierowym, wyjmij ości, pokrój w drobną kostkę.

2 Pomidory, 3/4 ryby, ubitą śmietanę zmiksuj blenderem. Dodaj jajka, koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, pozostałą rybę, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem. Połóż pokrojone paluszki krabowe. Zalej masą.

Reklama

3 Formę przykryj folią aluminiową, włóż do naczynia wypełnionego gorącą wodą, piecz w temp. 150°C przez 1,5 godziny. Wyjmij z piekarnika, zdejmij folię. Nakryj ręcznikiem do ostygnięcia. Przełóż do lodówki, schładzaj kilka godzin. Pokrój w plastry, posyp szczypiorkiem.

CZAS: około 2 godzin

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej