Terrina ze szparagami

Składniki: 40 dag ugotowanych ziemniaków , 30 dag szparagów, 5 łyżeczek żelatyny, po pół szklanki śmietany i majonezu, po 10 dag oliwek i suszonych pomidorów, pieprz, sól, sos śmietanowo-czosnkowy.

Sposób przygotowania:

30 dag ziemniaków przeciśnij przez praskę. Resztę pokrój w plastry. Szparagi oczyść i wrzuć na chwilę do wrzącej wody. Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej ją (nie gotuj), dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i majonez. Do masy ziemniaczanej wrzuć oliwki, suszone pomidory, sól i pieprz. Wlej mieszankę śmietanową i wszystko wymieszaj.

Formę na terrinę wyłóż folią spożywczą. Na dnie i po obwodzie formy rozłóż plastry ziemniaków. Następnie wlej masę śmietanową i ułóż szparagi. Terrinę wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem pokrój w plastry i podawaj z sosem czosnkowo-śmietanowym.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej