Torcik łososiowy z chrzanową nutką

Składniki na 6 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, sól , 1 jajko, masło do formy. Farsz: 60 dag filetów z łososia (bez skóry i ości), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 op. świeżego szpinaku, sól, pieprz, 25 dag ricotty, 5 jajek, 15 dag żółtego sera typu parmezan, 15 dag kremowego serka śmietankowego o smaku chrzanowym, sok z 1/2 cytryny.

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło. Wbij jajko. Dosyp sól (do smaku). Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min.

2. Łososia opłucz i osusz na papierowym ręczniku. 2/3 ryby pokrój w dość drobną kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj opłukany i osuszony szpinak. Smaż, aż listki zmiękną i odparuje płyn. Przypraw solą i pieprzem, wystudź.

3. Ricottę zmiksuj z jajkami, wymieszaj z drobno startym serem żółtym. Dodaj pokrojoną rybę oraz ostudzony szpinak. Masę dokładnie wymieszaj, przypraw. Resztę łososia pokrój, przełóż do blendera i zmiksuj na gładko z serkiem chrzanowym. Masę przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

4. Ciasto rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną formę na tartę. Wyłóż masę łososiowo-szpinakową. Wierzch posmaruj musem rybno-chrzanowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

Piecz 30 min. Gdyby wierzch zaczął zbyt szybko się rumienić, przykryj tartę pergaminem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej