Torcik śledziowy

Składniki na 4 porcje: ● 2 średnie buraki ● 4 jajka ● 3 średnie marchewki ● 2 kwaśne jabłka ● duża cebula ● 4 duże płaty śledziowe w zalewie własnej ● sól ● majonez light ● sok z połowy cytryny.

Zdjęcie

Torcik śledziowy /123/RF PICSEL
Torcik śledziowy
/123/RF PICSEL


❶ Śledzie wyjmij z zalewy, opłucz w zimnej wodzie i namocz przez godzinę w mleku.

❷ Buraki ugotuj w osolonej wodzie w skórce razem z marchewką. Gotowe warzywa ostudź, obierz, po czym zetrzyj na grubej tarce razem z kwaśnymi jabłkami. Starte owoce skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Reklama

❸ Jajka ugotuj na twardo, a następnie potnij w kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj.

❹ Na dnie miseczek rozłóż jabłka, cebulkę i pokrojone w paski śledzie. Na nich umieść marchewkę, jajka i buraki. Warstwy przełóż majonezem.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 330. Stopień trudności: średni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej