Tort naleśnikowy

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 2 łyżki + 100 g cukru, szczypta soli, 500 ml mleka, 275 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 300 g truskawek, 300 g jeżyn, 5 łyżeczek żelatyny, 750 g mielonego twarogu, 400 g śmietany kremówki, 3-4 wykałaczki

Reklama

1. Naleśniki: jajka zmiksuj z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta, dolej mleko. Porcjami wsypuj mąkę. Całość ponownie zmiksuj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Patelnię (o średnicy 20 cm) mocno rozgrzej, cienko posmaruj olejem.

Wylewaj małe porcje ciasta, równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni i smaż naleśniki, aż się zezłocą. Powinno ich być 16–18. Gotowe odstaw do ostygnięcia.

2. Krem: owoce przebierz, opłucz pod bieżąca wodą. Dobrze osusz. Odłóż garść do dekoracji. Od pozostałych truskawek oderwij szypułki i razem z jeżynami zmiksuj je na gładko.

Mus owocowy przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i poczekaj, żeby spęczniała. W rondlu podgrzej połowę musu, rozpuść w nim żelatynę. Dodaj resztę musu. Odstaw do wystudzenia. Następnie połącz z twarogiem. Śmietanę ubij na sztywno z 100 g cukru, wymieszaj z masą serową.

3. Tort: na paterze o średnicy ok. 25 cm połóż jeden naleśnik. Na środek nałóż 3 łyżki kremu owocowego. Rozsmaruj go równomiernie po całym placku, pozostawiając wolne brzegi (ok. 0,5 cm). Przykryj drugim naleśnikiem, ponownie nałóż na niego porcję kremu. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy z 8 naleśników.

Tort wstaw do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ułóż następne warstwy z pozostałych naleśników i reszty kremu. Wbij w tort wykałaczki, dzięki temu będzie stabilny. Wstaw do lodówki. Goście przyjdą za kilka minut? Możesz już podawać tort, ale jeśli nie brakuje ci czasu, zostaw tort w lodówce na 3–4 godziny, będzie jeszcze smaczniejszy.

4. Przed podaniem usuń wykałaczki. Wierzch tortu udekoruj owocami. Możesz go też lekko oprószyć cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej