Tort naleśnikowy z owocami

Składniki na 6 porcji: naleśniki: 2 szkl. mąki, 3 szkl. mleka, 3 jajka, 3 łyżki cukru, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, olej. Nadzienie: po 60 dag twarogu i borówek amerykańskich, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, borówki amerykańskie i maliny do dekoracji, cukier puder do oprószenia.

1 Mleko miksuję z jajkami, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam porcjami na rozgrzaną, natłuszczoną olejem patelnię i smażę złociste naleśniki.

Reklama

2 Borówki myję. Odkładam 10 dag, resztę zasypuję cukrem i smażę 10 min, studzę. Twaróg miksuję z żółtkami i cukrem wanil. Dodaję 3/4 zimnego musu, ponownie miksuję, ew. dosładzam cukrem pudrem. Dodaję odłożone borówki, mieszam.

Naleśniki przekładam nadzieniem. Tort dekoruję owocami, oprószam cukrem pudrem. Podaję z resztą musu.

Jadwiga Kwiek z Faściszowy

Porcja zawiera ok. 420 kcal

Porcja kosztuje ok. 2,60 zł

Przygotowanie: ok. 50 min

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej