Tort serowy na krakersach

Aromatyczne połączenie twarogu, pomidorów i bazylii.

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Spód: 15 dag krakersów, 7,5 dag stopionego masła, 2 dag startego parmezanu, sól, pieprz.

Reklama

Nadzienie: 2 jajka, 40 dag białego sera, 3 łyżeczki żelatyny, 150 ml śmietany 18-proc., cebula, 1-2 pomidory, mały koncentrat pomidorowy, 1-2 ząbki czosnku, bazylia i pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie:

1. Spód: krakersy pokrusz. Wymieszaj z masłem i parmezanem, przypraw. Masą wyłóż tortownicę, lekko ubij, wstaw do lodówki.

2. Nadzienie: żelatynę namocz i rozpuść w 1/3 szklanki wody. Ostudź. Biały ser, żółtka, pokrojoną cebulę i czosnek, koncentrat oraz śmietanę zmiksuj, przypraw.

Białka ubij. Dodaj do masy, wlej żelatynę, połącz. Pomidory pokrój na ćwiartki. Połowę masy serowej wylej na spód. Ułóż pomidory, rozsmaruj resztę masy. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i bazylią.

Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1,80 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej