Tortellini z bazylią i fetą

Składniki na 2-3 porcje: 1 opakowanie tortellini z serem (lub mięsnego), 20 dag sera feta, 1 mały słoik pomidorów suszonych w oliwie, 1 szklanka listków świeżej bazylii, 10 dag obranych migdałów, sól, pieprz, listki natki pietruszki do dekoracji.

Zdjęcie

Tortellini z bazylią i fetą /123/RF PICSEL
Tortellini z bazylią i fetą
/123/RF PICSEL

1. Tortellini ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, skropić oliwą i odstawić w ciepłe miejsce.

2. Większe suszone pomidory podzielić na 3-4 części, mniejsze – na pół. Chwilę podsmażyć na patelni (wykorzystując oliwę ze słoiczka). Dorzucić listki bazylii i smażyć razem tylko do chwili, gdy zwiotczeją. Doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że feta jest dość słona).

Reklama

3. Na innej patelni uprażyć migdały. Fetę pokroić w kostkę. Tortellini wyłożyć na półmisek, polać sosem z bazylii i pomidorów, posypać migdałami oraz listkami natki pietruszki.

Przygotowanie: ok. 20 minut

Nasza rada

Zamiast bazylii można użyć rukoli albo mieszanki jednej i drugiej. Ważne tylko, by nie smażyć ich zbyt długo, bo stracą kolor i aromat.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej