Tortilla z grillowanym kurczakiem

Na tortille: 45 dag mąki, 1 łyżka soli, 6 łyżek smalcu, ok. 300 ml gorącej wody. Na nadzienie: po 50 dag grillowanych filetów z kurczaka oraz grillowanej lub pieczonej karkówki, po 1 żółtej oraz czerwonej papryce, 2 łyżki oliwy, sól. Dodatek: sos czosnkowy.

Reklama

1. Mąkę wymieszaj z solą i rozetrzyj ze smalcem. Potem składniki zagnieć rękoma, dolewając tyle wody, by powstało twarde i elastyczne ciasto. Podziel je na 8 porcji. Z każdej uformuj placuszek.

2. Placuszki rozwałkuj na owalne cienkie placki. Tortille kolejno wkładaj na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smaż z obu stron, aż na plackach zaczną pojawiać się złociste plamki. Zajmie to w sumie ok. 20 minut.

3. Filety z kurczaka oraz karkówkę pokrój w paseczki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz i pokrój w paski. Podsmaż na oliwie. posól. Na połowie placków rozłóż kurczaka, na reszcie – karkówkę. Na mięsie ułóż paprykę. Tortille zwiń. Udekoruj np. natką. Podawaj np. z sosem czosnkowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej