Tortille z chrupiącą sałatą lodową

Składniki na 4 porcje: 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 4 tortille o śr. 25 cm, 1/2 małej główki sałaty lodowej, 20 dag sera koziego, 1 cebula, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 mała papryczka chili, 2 łyżki oleju, 1 łyżka suszonego tymianku, sól, pieprz mielony.

Reklama

1 Cebulę oraz czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso mielone i mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się zrumieni, a cały płyn odparuje. Przypraw je solą oraz pieprzem mielonym.

2 Chili opłucz, osusz, przekrój i oczyść z pesteczek. Papryczkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z suszonym tymiankiem. Masę dokładnie wymieszaj (jeśli lubisz, do mięsa dołóż osączoną z zalewy czerwoną fasolę).

3 Tortille rozłóż na blacie. Każdy placek posmaruj koncentratem pomidorowym (możesz zastąpić go pikantnym keczupem). Poczekaj 2–3 min, aby placki nieco zmiękły.

4 Listki sałaty opłucz, osusz na papierowym ręczniku, a następnie potnij je w paseczki. Ser pokrój w kostkę. Na plackach rozłóż mięso, rozsmaruj je, pozostawiając przy brzegu 2 cm miejsca. Mięso posyp sałatą i serem.

Placki zwiń w rulony, przekrój je na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 175 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej