Tradycyjna botwinka zabielana śmietaną

Składniki na 4 porcje: 2 pęczki botwinki, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 5 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki), 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1 łyżeczka mąki, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 1 listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, kilka gałązek koperku, sól, świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie: Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Następnie warzywa pokrój w cienkie słupki albo kosteczkę. Liście botwinki posiekaj.

Reklama

Bulion wlej do garnka. Wrzuć ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Doprowadź do wrzenia. Dołóż włoszczyznę oraz buraczki z botwinki. Gotuj razem około 10 minut. Następnie dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze 15 minut.

Śmietanę wymieszaj z mąką, tak by nie było żadnych grudek. Wlej do gotującej się zupy. Botwinkę przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Poczekaj, aż zupa ponownie zagotuje się.

Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nim gotową zupę. Botwinkę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo albo z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej