Tradycyjna botwinka zabielana śmietaną

Składniki na 4 porcje: 2 pęczki botwinki, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 5 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki), 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1 łyżeczka mąki, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 1 listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, kilka gałązek koperku, sól, świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie: Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Następnie warzywa pokrój w cienkie słupki albo kosteczkę. Liście botwinki posiekaj.

Reklama

Bulion wlej do garnka. Wrzuć ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Doprowadź do wrzenia. Dołóż włoszczyznę oraz buraczki z botwinki. Gotuj razem około 10 minut. Następnie dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze 15 minut.

Śmietanę wymieszaj z mąką, tak by nie było żadnych grudek. Wlej do gotującej się zupy. Botwinkę przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Poczekaj, aż zupa ponownie zagotuje się.

Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nim gotową zupę. Botwinkę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo albo z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej