Tradycyjne chińskie pierożki

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki mąki, 1/2 główki kapusty pekińskiej, garść grzybów mun, 3 dymki, 3 cm korzenia imbiru, koperek, 2 łyżki sosu sojowego, olej, sól, pieprz Przygotowanie: ok. 90 minut

Reklama

1 Grzyby namoczyć, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Kapustę poszatkować, dymkę i koperek posiekać. Wszystko podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wystudzić i wymieszać na jednolitą masę. 2 Z mąki, szczypty soli i ok. szklanki gorącej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi. Usmażyć na złoto na oleju, potem na patelnię wlać wodę (do wysokości 1/2 cm). Częściowo przykryć i gotować, aż woda odparuje.

Nasza rada

Dobrze jest użyć do tej potrawy oleju sezamowego lub z orzeszków ziemnych – podkreśli jej orientalny charakter.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej