Trójkąty z tortilli (nachos) z salsą
Składniki na 8 porcji: 4 tortille, pokrojone w trójkąty łyżeczka mielonej ostrej papryki, sól drobno posiekane: czerwona papryka, czerwona cebula, papryczka chilli po puszce (400 g) pokrojonych pomidorów i czerwonej fasoli 3 łyżki startego twardego sera. Salsa z awokado: posiekane: awokado, 2 pomidory oraz czerwona cebula 1/2 szklanki pokrojonych listków mięty sok z limonki.
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pokrój tortille w trójkąty i rozłóż je na blasze. Skrop oliwą, oprósz połową papryki. Piecz 6-8 minut, ostudź.
2.Na patelni podsmaż bez tłuszczu pokrojone warzywa, potem dodaj fasolę, pomidory i resztę mielonej papryki. Duś 5 minut (masa ma zgęstnieć).
3. Wymieszaj składniki salsy, posól.
4. Rozłóż nachos na żaroodpornych miseczkach, posyp serem, podgrzej w piekarniku, aby ser się rozpuścił (2-3 minuty). Na ciepłe wyłóż duszone warzywa i salsę. Skrop sokiem z limonki, udekoruj listkami mięty.
Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne
Zobacz również
-
Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej