Udka duszone w owocach ze śliwowicą

Z dodatkiem śliwowicy.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 4 udka kurczaka,
- po łyżce masła i oliwy,
- 6 dag boczku wędzonego,
- po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów,
- 3 goździki, kawałek cynamonu,
- 50 ml śliwowicy, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10 minut. Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody. Przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na małym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej