Udka duszone w owocach ze śliwowicą

Z dodatkiem śliwowicy.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 4 udka kurczaka,
- po łyżce masła i oliwy,
- 6 dag boczku wędzonego,
- po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów,
- 3 goździki, kawałek cynamonu,
- 50 ml śliwowicy, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10 minut. Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody. Przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na małym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej