Udka duszone w sosie curry

Składniki (na 4 porcje): 8 podudzi kurczaka, 1 cebulka, 1 ząbek czosnku, 1 papryka, 1/2 małego kalafiora, 2 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, curry w proszku. Do marynaty: 7 łyżek oleju, 4 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka łagodnej pasty curry, 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka.

1. Podudzia opłucz, osusz. Olej wymieszaj z przyprawami. Marynatą polej mięso i wstaw je do lodówki na godzinę.

Reklama

2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść, potnij w kosteczkę. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Rozgrzej mocno dużą patelnię. Włóż na nią podudzia z marynatą. Mięso usmaż na rumiano. Zdejmij. Na patelnię włóż pokrojone warzywa. Smaż przez chwilę.

Podlej bulionem. Duś 10 minut. Pod koniec dolej śmietanę. Sos zagęść mąką rozmieszaną w odrobinie wody. Przypraw solą, pieprzem i curry. Włóż podudzia i duś jeszcze 10 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej