Udka i skrzydełka z sosem śliwkowym

Składniki: 2 kg udek i skrzydełek , 1/3 szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki miodu, 2 łyżki oliwy, 5 ząbków czosnku, pieprz . Sos: 500 g śliwek, 1/2 szklanki białego octu winnego, 1/4 szklanki wody, 4 ząbki czosnku, 4 cm imbiru, 1/2 czerwonej cebuli, papryczka chilli, gwiazdka anyżu, szczypta cynamonu, 1/3 szklanki cukru pudru (75 g).

Jak to zrobić?

Reklama

Udka i skrzydełka przed włożeniem do marynaty dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Dzięki temu przejdą przyprawami!

1. Posiekaj imbir, czosnek, cebulę, chilli. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w garnku i gotuj ok. 15 minut. Wyjmij gwiazdkę anyżu, dopraw cynamonem i zmiksuj. Przetrzyj przez sito.

2. Umyj udka i skrzydełka. Oprósz pieprzem. Zrób marynatę: wymieszaj w misce sos sojowy, miód, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na kilka godzin.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz udka ok. 30 minut, aż będą brązowe. Podawaj z sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej