Udka na ostro

Składniki na 4 porcje: 8 podudzi kurczaka (tzw. pałek). Marynata: 1 i 1/2 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżeczki chilli w proszku, 2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, zmiażdżony ząbek czosnku. Pikantny sos: 3/4 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki soku jabłkowego, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka suszonej papryczki chilli.

1. Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią udka i wstaw do lodówki na 3 godziny.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (funkcja grillowania). Przygotuj ostry sos, mieszając wszystkie składniki. Wyjmij udka z marynaty i piecz ok. 20 minut. Od czasu do czasu je obracaj i polewaj odrobiną sosu.

Reklama

3. Podawaj od razu, z resztą ostrego sosu i sałatką ziemniaczaną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej