Udka na ostro z sałatką

Składniki na 4-6 porcji: 1 kurczak, 2 szklanki ryżu, 4 średnie cebule, 1 papryka, 1 papryczka chili, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 litra bulionu z kostki, 6 łyżek oleju, sól, pieprz

Reklama

1. Kurczaka umyć, podzielić na porcje, osuszyć, posolić. Obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple.

2. Paprykę i chili umyć, oczyścić, pokroić (chili na krążki). Usmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać koncentrat, wymieszać, dusić chwilę i dodać do kurczaka.

3. Cebule oczyścić, posiekać w drobną kostkę. Zeszklić ją na reszcie oleju, dodać suchy ryż. Mieszając, smażyć na dość dużym ogniu ok. 5 minut, przełożyć do rondla z kurczakiem. Zalać gorącym bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i całość zapiekać ok. 40 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej