Udka w glazurze

Składniki na 8 sztuk: 8 udek z kurczaka (pałki), 4 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy Dijon,1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżka octu winnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 2-3 gałązki świeżego rozmarynu, 1 średnia cebula.

Zdjęcie

Udka w glazurze /123/RF PICSEL
Udka w glazurze
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlej miód, olej, ocet winny i sos sojowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, obie musztardy, pieprz ziołowy, pieprz kajeński, słodką mieloną paprykę i dokładnie wymieszaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Włóż je do miski, dokładnie polej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny a nawet na całą noc (co jakiś czas mięso obracaj, aby równomiernie było przykryte marynatą).

2. Udka wyjmij z marynaty i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Między kawałki mięsa włóż cebulę pokrojoną w piórka, na wierzchu rozłóż gałązki rozmarynu. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw naczynie z mięsem. Piecz 30-40 minut, często przewracając na drugą stronę i smarując marynatą, w której się moczyły. Wierzch mięsa powinien być ładnie zrumieniony i chrupiący. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Reklama

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej