Udka w sosie paprykowym

Składniki na 4 porcje: 4 średnie udka z kurczaka, 2 cebule, 3-4 strąki papryki (najlepiej w różnych kolorach), papryka mielona (ostra i słodka), kminek, sos sojowy, 1 i 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), 5 łyżek gęstej śmietany, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz.

1. Cebule drobno pokroić. Następnie wlać łyżkę oleju na patelnię, rozgrzać dobrze i zeszklić cebulę.

2. Strąki papryki umyć, dokładnie usunąć gniazdka nasienne, pokroić na małe kawałeczki.

Reklama

3. Udka posmarować resztą oleju i sosem sojowym. Posypać je kminkiem, papryką mieloną i pieprzem.

4. Do naczynia żaroodpornego wlać śmietanę. Dodać paprykę, włożyć mięso. Piec w temperaturze 200°C, aż skórka się zrumieni (ok. 30 minut). Podawać z ziemniakami.

Nasza rada

Jeśli nie lubimy aromatu kminku, który jest mocno wyczuwalny w tym daniu, zamiast niego dodajmy suszony tymianek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej