Udka z kaczki

Składniki na 4 porcje: 4 kacze udka, 4 winne jabłka, 1 cytryna, 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki, 1 kieliszek calvadosu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki masła, majeranek, tymianek, cukier, sól, pieprz .

1. Udka umyj i osusz. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzyj kaczkę. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

2. Jabłka umyj i osusz. Pokrój w ósemki, po czym wytnij gniazda nasienne. Skrop pozostałym sokiem z cytryny oraz calvadosem. Posyp skórką otartą z cytryny, cukrem i tymiankiem.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Umaż udka na dużym ogniu.

4. Żaroodporną formę wysmaruj łyżką masła. Na dnie ułóż obsmażone mięso. Obłóż cząstkami jabłek. Podlej bulionem, posyp wiórkami masła. Formę przykryj folią aluminiową.

5. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej