Udka z kaczki w sosie kurkowym

Składniki na 4 porcje: 4 udka z kaczki, sól, olej, 4 łyżki masła, 2 czerwone cebule, 20 dag kurek, 3 gałązki tymianku, 4 ziarenka ziela angielskiego, szklanka białego wina, pieprz czarny mielony, 2 szklanki śmietany

Reklama

Udka z kaczki oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nożem natnij skórę w kilku miejscach, na każdym z udek i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie obsmaż je na małej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron i przenieś do brytfanny. Dodaj połowę masła, przykryj i piecz w 170 °C do miękkości. Według potrzeby podlewaj wodą.

Cebule obierz i drobno posiekaj. Oczyść kurki i pokrój na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę i smaż, aż ładnie się zarumieni. Dodaj kurki, ziele angielskie i resztę masła. Całość podsmaż na małym ogniu. Pod koniec dodaj listki tymianku.

Grzyby zalej winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś do miękkości. Pod koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Chwilę podgotuj. Miękkie udka przełóż do kurek razem z wypieczonym sosem. Gotuj powoli, aż mięso przejdzie aromatem. Danie podawaj z ryżem lub makaronem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej