Udka z kurczaka na ostro

Składniki na 8 porcji: 8 udek kurczaka, chili, sól, 6 łyżek oleju, 5 cebul , 2 szklanki ryżu, 1 papryka, 1 łyżka koncentratu pomidor., 1/2 l bulionu, 1/2 kg czerwonej kapusty, 1 jabłko, oliwa, cukier, kwasek cytrynowy, pieprz, słodka papryka.

1. Udka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, posól. Obsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż do rondla, trzymaj w cieple.

2. Cztery cebule oczyścić, posiekaj. Zeszklij na kolejnych 2 łyżkach oleju. Dodaj suchy ryż, sól i szczyptę papryki. Mieszając, smaż na dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotego koloru, przełóż go do rondla z kurczakiem.

Reklama

3. Paprykę i chili oczyść z nasion, pokrój. Smaż chwilę na reszcie oleju, aż papryka zwiotczeje. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Duś chwilę razem, przełóż do rondla z kurczakiem. Zalej gorącym bulionem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 40 min w 180 st.

4. Kapustę posiekaj, zblanszuj we wrzątku z dodatkiem soli i kwasku, ostudź. Jabłko oraz ostatnią cebulę obierz, posiekaj. Dodaj do kapusty. Dopraw oliwą, cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Udka podawaj z ryżem i sałatką z kapusty.

czas ok. 70 min; porcja – 420 kcal, cena 2,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej