Udko gęsi z brukselką i ziemniakami

Skład na 4 porcje: ● 4 średnie udka gęsie ● 500 g ziemniaków ● 2 średnie cebule ● 500 g brukselki ● 2 żółtka ● 300 ml bulionu warzywnego ● 50 g wędzonego boczku ● łyżeczka mąki ziemniaczanej ● sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

1. Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem. Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy w 200ºC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.

2. Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.

Reklama

3. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, doprawiamy gałką muszkatołową i solą, mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 16 porcji. Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut.

4. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.

5. Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko, które polewamy sosem, porcję ziemniaków i brukselkę.

Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 7,50 zł.

Wartość odżywcza porcji 760 kcal Białko 58 g/Tłuszcz 49 g/Węglowodany 26 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej