Warzywa w sosie

Składniki na 6 porcji: 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, 3 dag masła, 3 dag mąki,1 łyżka musztardy, 150 ml mleka, 200 ml śmietany, 10 dag sera typu feta, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Reklama

1. Kalafior oraz brokuł podziel na różyczki, oczyść, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.

2. W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę. Mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę. Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.

3. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min, aż sos nabierze gęstości i kremowej konsystencji. Ser typu feta (np. bałkański) osącz, pokrusz w palcach, drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem.

4. Do sosu wsyp przygotowany ser, wymieszaj, zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

5. Różyczki kalafiora i brokułu rozłóż w formie. Wlej sos. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch dania. Zapiekaj w temperaturze 190 st. na złoty kolor (ok. 15 minut).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej