Wątróbka po suwalsku Składniki na 4 porcje:

60 dag wątróbek drobiowych, 500 ml mleka do wymoczenia wątróbek, 3-4 łyżki mąki pszennej, 4 kwaskowe jabłka, 2 średnie cebule, 100 ml cydru, 2 łyżki oleju, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru, suszony majeranek, gałązki szałwii i majeranku do dekoracji.

1 Wątróbki oczyść, włóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na 1-2 godziny. Dzięki temu będą miały delikatniejszy smak. Potem wyjmij je, opłucz zimną wodą i dobrze osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki.

Reklama

Cebule obierz, potnij w plasterki. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Potem wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na grubsze plasterki. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

2 Wymoczone wątróbki oprósz mąką. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż przez 2–3 minuty jabłka oraz cebule. Ułóż na nich wątróbki. Podlej całość cydrem i ew. wodą. Duś pod przykryciem 5–7 minut.

3 Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sporą ilością suszonego majeranku. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj np. z chrupiącą bagietką.

Przygotowanie ok. 2 godzin i 30 minut. 1 porcja 440 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej