Wątróbka słodko-kwaśna

Składniki: 70 dag wątróbek drobiowych, 5 dag rodzynek, 2 duże cebule, łyżeczka miodu, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka masła, 4 łyżki oliwy, ok. 200 ml wody, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, sól, pieprz.


Przygotowanie 35 min • Porcja 140 kcal • Przepis na 3-4 porcje

1. Wątróbki oczyszczam, myję, osączam na sicie. Cebule kroję w cienkie półplasterki i szklę na maśle z łyżką oliwy. Dodaję wodę, miód, koncentrat i rodzynki. Mieszam i duszę na małym ogniu ok. 10 min.

Reklama

2. W tym czasie obsmażam wątróbkę na reszcie oliwy, aż nie będzie krwista. Wątróbkę (bez tłuszczu) łączę z cebulą.

Dodaję przyprawy, mieszam i duszę na małym ogniu 10-15 min, żeby sos się zredukował. Jeżeli sos za bardzo odparuje, można rozcieńczyć go gorącą wodą.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy



Wątróbka nie musi być nijaka. Ta na stałe zagościła w moim domu. Małgorzata Hert z Ostrowca Świętokrzyskiego

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej