Wątróbka z jabłkami

Składniki na 4 porcje: 40 dag wątróbek drobiowych 2 duże jabłka 2 pory 1 szkl. soku jabłkowego 3–4 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki oleju sól i pieprz gałązki majeranku do dekoracji

Wątróbki wymocz, oczyść, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek wraz ze skórką potnij na cienkie cząstki. Pory oczyść z wierzchnich liści, potnij w plasterki.

Wątróbki oprósz mąką. Olej rozgrzej, włóż wątróbkę, smaż 2 minuty. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj jabłka oraz pory. Podlej sokiem. Duś 5–7 minut. Danie przypraw do smaku. Podziel na porcje. Podawaj ze śmietaną. Udekoruj majerankiem.

Reklama

● Pamiętaj, aby wątróbkę solić dopiero po usmażeniu. Posolona wcześniej zrobi się twarda!

● Potrawa będzie wyrazistsza w smaku, jeśli przyprawisz ją dodatkowo mielonymi goździkami oraz startym imbirem.

● Usmażona wątróbka wspaniale smakuje także z duszoną czerwoną cebulą doprawioną octem balsamicznym.

Sekrety idealnego dania

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Wątróbka będzie bardzo delikatna i bez gorzkawego posmaku, jeśli przed smażeniem wymoczysz ją w mleku przez godzinę.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Wątróbki dokładnie oczyść z błonek i potnij na kawałki jednakowej wielkości, wtedy wszystkie usmażą się równomiernie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej