Wątróbki faszerowane

SKŁADNIKI: 600 g wątróbek z indyka • 2 gruszki • 100 g wędzonej szynki • łyżka masła • 3 ząbki czosnku • sól • pieprz • tymianek • 3 łyżki miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich.

Reklama

1. Sparz wątróbki wrzątkiem, wyjmij z wody i ostudź.

2. Przygotuj farsz. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, dodaj zgnieciony czosnek, gruszkę i przyprawy. Wymieszaj.

3. Rozkrój wzdłuż wątróbki i napełnij je farszem. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C. Po wyjęciu polej miodem wrzosowym.

Dla 6 osób, czas 30 min, 3 zł porcja, 240 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej