Wędzona szynka ze śliwkami

Składniki: filet z kurczaka, 10 śliwek suszonych, 5 śliwek świeżych, 10 dag kaszy gryczanej prażonej, 10 dag szynki szwarcwaldzkiej, przyprawa do mięsa, 100 ml bulionu, sól do smaku, pieprz, natka pietruszki do dekoracji

Reklama

1. Kaszę gotuję w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości).

2. Filet kroję na cieńsze płaty. Na desce rozkładam szynkę, na niej jeden płat kurczaka. Przyprawiam przyprawą do mięsa.

Układam ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywam drugim płatem.

3. Roladkę zwijam w rulon tak, by szynka owinęła całość. Mięso przekładam w folię aluminiową i szczelnie zwijam. Piekę przez 40 min. w 180°C.

4. Robię sos: śliwki pestkuję. W garnku gotuję bulion i wypestkowane śliwki. Gotuję do momentu zgęstnienia. Przyprawiam solą i pieprzem.

5. Roladki podajemy z kaszą i sosem śliwkowym.

Przygotowanie 60 min

Porcja 370 kcal

Koszt porcji ok. 3,50 zł

Przepis na 2 porcje

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej