Wieprzowe kęski

Składniki na 6 sztuk: Mięso: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej • olej rzepakowy • sól • pieprz. Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina • łyżeczka mielonej kolendry • pół łyżeczki cynamonu • szczypta granulowanego czosnku • 3 łyżki oliwy.

Zdjęcie

Wieprzowe kęski /123/RF PICSEL
Wieprzowe kęski
/123/RF PICSEL

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę połącz ze sobą w dużej misce, zanurz w niej mięso, odstaw na godzinę do lodówki.

2. Zamarynowane mięso nabijaj na patyczki, obsmaż na rozgrzanym oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody i piecz w piekarniku pod przykryciem przez 20 minut w temp. 180°C.

Reklama

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej