Wieprzowe pulpety meksykańskie

Idealne danie na rodzinne spotkania. Jest ostre i pięknie się prezentuje. Każdy prosi o dokładkę.

SKŁADNIKI:

60 dag mielonego mięsa, pół kg pomidorów albo puszka krojonych, mały słoik zielonych oliwek, czerwona papryka, ostra papryczka chili, mała cebula, jajko, sucha bułka, 1,5 szklanki bulionu drobiowego, mleko, sól, pieprz, papryka, chili, cukier, olej.

Reklama

1. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Do mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą bułkę, przypraw solą, pieprzem, papryką, chili. Nabieraj małe porcje mięsa i formuj pulpeciki.

2. Obierz i pokrój cebulę. Sparz i obierz pomidory, wykrój nasiona. Miąższ zmiksuj. Zielone oliwki odcedź z zalewy, pokrój. Rozgrzej trochę oleju, wrzuć pomidory oraz cebulę. Duś 20 minut, aż odparuje nadmiar soku. Dodaj pokrojoną paprykę, włóż pulpeciki.

Wlej gorący bulion i znów duś 20 minut. Wyjmij pulpeciki, włóż pokrojone oliwki. Zagotuj i przypraw sos.

3. Ponownie włóż pulpeciki, podgrzej potrawę. Udekoruj natką lub koperkiem. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Pulpeciki możesz przygotować z każdego rodzaju mięsa.

Nadaje się nie tylko wieprzowe, ale i drobiowe. W kuchni meksykańskiej używa się wołowiny.

Sabina Pilut z Jasła

Porcje 6

Przygotowanie 60 min

Cena 1,90 złKalorie 350 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej