Wieprzowina nadziewana

Składniki na 4 porcje: 300 g czerwonej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 100 g pieczarek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, tymianek, rozmaryn), 800 g udźca wieprzowego, kminek, 10 plastrów boczku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego.

Przygotowanie:

Kapustę posiekaj. Pokrój w małe kawałki paprykę, cebulę i pieczarki. Podsmaż wszystkie warzywa i pieczarki na maśle. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Udziec rozkrój nożem tak, aby powstał duży płat.Ubij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Rozłóż na nim plastry bekonu i nadzienie z kapusty. Zwiń roladę, przewiąż ją sznurkiem i obsmaż na oleju.

Reklama

Przełóż mięso do brytfanny razem z wysmażonym sosem i podlej wodą. Piecz w 180°C do miękkości.

Gotową roladę wyjmij. Sos poprósz mąką, dodaj przecier pomidorowy i krótko podsmaż. Dodaj 100 ml wody i zagotuj. Gotowy sos dopraw sosem sojowym i odcedź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

TV14

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej