Wieprzowina z grzybami i rozmarynem

Składniki:  kilogram łopatki wieprzowej  4 łyżki oleju  2 cebule  5 ząbków czosnku  2 gałązki rozmarynu  sól  zmielony czarny pieprz  100 g mrożonych grzybów  2 łyżki masła  4 łyżki mąki gładkiej  250 ml śmietany

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój drobno i pod- smaż na oleju. W wieprzowinie wytnij otwory i włóż obrane ząbki czosnku. Rozmroź grzyby.

Reklama

2. Rozłóż na mięsie gałązki rozmarynu i zwiąż sznurkiem. Posól, dopraw pieprzem, włóż do garnka ze smażoną cebulką i obsmaż ze wszystkich stron.

3. Rozmrożone grzyby pokrój i dodaj do mięsa. Podlej wodą, przykryj pokrywką i duś powoli do miękkości.

4. Roztop masło, dodaj mąkę i, stale mieszając, przygotuj zasmażkę. Wyjmij mięso i zdejmij sznurek. Pokrój mięso w plastry. Zagęść sos zasmażką. Zalej śmietaną, dopraw solą, pie przem i zagotuj. Przekąskę udekoruj kaparami. Podawaj z knedlami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej