Wieprzowina z pomarańczami i cytrynami

SKŁADNIKI: 2 szklanki czerwonego wina • sok i starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny • łyżka ziaren pieprzu • łyżka ziaren jałowca • 6 goździków • 3 liście laurowe • kawałek schabu ok. 2,25 kg zwinięty i obwiązany sznurkiem co 4 cm • 1/2 szklanki brązowego cukru • 1/4 szklanki oliwy • sól morska •1/2 szklanki octu winnego • 3 pomarańcze i 2 cytryny – obrane oraz podzielone, bez białej skórki

Reklama

1. Do rondla wlej wino i soki, dodaj skórki i doprowadź do wrzenia.

2. Rozgnieć ziarenka pieprzu, jałowca i goździki. Zdejmij rondel z ognia i dodaj przyprawy. Przykryj i odstaw na godzinę.

3. Włóż mięso do garnka, zalej płynem i odstaw do lodówki na dwa dni.

4. Wyjmij mięso z marynaty (zachowaj ją), osusz papierowymi ręcznikami, posyp cukrem, przyklepując go do powierzchni mięsa.

5. W żaroodpornym naczyniu rozgrzej oliwę i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Powinno się skarmelizować i przypiec (ok. 10 minut).

6. Przełóż schab na talerz i obsyp obficie solą.

7. Do naczynia po karmelizowaniu mięsa wlej ocet winny, zeskrob dokładnie to, co zostało, i podgrzewaj 2-3 minuty. Dodaj przecedzoną marynatę i redukuj na ogniu ok. 3 minut.

8. Przełóż mięso do garnka i duś na małym ogniu ok. 45 minut (uchylając pokrywkę).

9. Dodaj cząstki owoców, doprowadź do wrzenia i duś jeszcze 20 minut. Ostudź. Podawaj zimne lub podgrzane.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej