Winna wołowina z grzybami

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag wołowiny na gulasz, 15 dag wędzonego boczku, 2-3 ząbki czosnku, 1 por, 12 małych pieczarek, 12-18 małych cebulek z zalewy octowej, 2-3 łyżki oleju, 2-3 łyżki masła, 150 ml czerwonego wina wytrawnego, 500 ml bulionu, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.

1. Mięso umyć, osuszyć, razem z boczkiem pokroić w kostkę. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić olej z masłem. Wrzucić mięso. Obsmażyć, mieszając. Usmażoną wołowinę wyjąć z naczynia.

Reklama

2. Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojonego w talarki pora, smażyć 3 minuty, posypać mąką, doprawić do smaku i smażyć, mieszając kolejne 3 minuty.

Wlać wino, bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wrzucić wołowinę i boczek. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika (150ºC) na 2 godziny.

3. Na maśle przesmażyć pieczarki, posypać solą i pieprzem. Wraz z cebulkami dodać do mięsa i trzymać w piekarniku jeszcze 15 minut.

Przygotowanie: ok. 165 minut

Superrada

Tuż przed podaniem można posypać gulasz siekaną natką pietruszki lub tymiankiem cytrynowym. Serwować z ryżem ugotowanym na sypko ze szczyptą kurkumy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej