Wiosenna zapiekanka z dymką

Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego, 1 pęczek dymki, 2 marchewki, po 1 białej i czerwonej cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 jajek, sól, pieprz, oliwa.

1. Warzywa umyć. Dymkę pokroić w krążki, szczypior posiekać. Cebule obrać, pokroić w krążki, podsmażyć na 4 łyżkach oliwy z posiekanym czosnkiem i dymką, dodać utartą marchew, mięso, przyprawy, podsmażyć.

Reklama

2. Podsmażone z cebulą, czosnkiem i warzywami mięso wymieszać z koncentratem, rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

3. Jajka wymieszać z posiekanym szczypiorem, oprószyć solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym, rozlać na farszu. Piec ok. 15 min w temp. ok. 180°C.

Nasza rada

Pod koniec pieczenia warto posypać zapiekankę wiórkami mozzarelli albo pokruszonym serem pleśniowym lub fetą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej