Wiosenne naleśniki z rukolą

Składniki: 1 duże jajko, 150 ml mleka, 80 g mąki, 1 pęczek rzodkiewek, 60 g rukoli, 150 g pomidorków cherry, 1 mała cebula, sól, 6 łyżek octu balsamicznego, pieprz, szczypta cukru, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 75 g gęstego serka śmietankowego, 1 łyżka masła klarowanego

Reklama

Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej, dodaj mleko i jajko, a następnie zmiksuj składniki na gładkie ciasto. Pozostaw na 15 minut.

2. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.

3. Umyj rzodkiewki. Cztery z nich pokrój w plasterki, a resztę w drobną kostkę.

4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj do niej ocet, oliwę, sól, cukier i pieprz, z których powstanie sos vinegret.

5. Wymieszaj serek z pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami.

6. Na patelni rozpuść masło.

7. Na średnim ogniu usmaż na złoty kolor naleśniki.

8. Naleśniki posmaruj przygotowaną pastą. Zwiń ciasno w ruloniki i pokrój na cztery części.

9. Na półmisku rozłóż rukolę, pomidorki i rzodkiewki, polej vinegretem. Na rukoli ułóż naleśniki. Smacznego!

Czas: ok. 35 minut. Poziom: średni, porcje: 4 ilość, kalorii: 200 kcal/ porcja.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej