Włoska lasagne

Składniki na 6 porcji: ● 12 płatów makaronu lasagne ● kilogram mięsa mielonego wołowego ● olej ● 2 puszki pomidorów ● cebula ● 4 ząbki czosnku ● bazylia ● oregano ● cukier ● sól ● pieprz ● 20 dag żółtego sera; Beszamel: ● 3 łyżki masła ● 2 łyżki mąki ● szklanka mleka ● sól ● pieprz.

Reklama

❶ Mięso mielone podsmaż na rozgrzanym oleju.

❷ Na drugiej patelni zeszklij drobno poszatkowaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

❸ Zalej warzywa pokrojonymi pomidorami z puszki i wymieszaj z solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Duś całość kilka minut.

❹ W małym rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i lekko podsmaż. Stale mieszając, dolej mleko i dopraw beszamel solą z pieprzem.

➎ Na dnie natłuszczonej formy rozłóż część płatów makaronu. Polej je sosem pomidorowym, na nim umieść mięso, a wierzch posmaruj beszamelem i posyp serem. W ten sposób ułóż kilka warstw.

❻ Piecz lasagne pół godziny w 190°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej