Włoski rarytas z kurczakiem i zapiekanym pomidorem

Składniki na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś z kurczaka, 25 dag fasolki szparagowej zielonej, 1 czerwona papryka, 2 paski pomarańczowej dyni, 5-6 suszonych pomidorów z zalewy, 2 ząbki czosnku, 1/3 szkl. kukurydzy konserwowej, 1/2 szkl. soku pomidorowego, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, cukier, sól, pieprz, olej do smażenia.

Zdjęcie

Włoski rarytas z kurczakiem i zapiekanym pomidorem /123/RF PICSEL
Włoski rarytas z kurczakiem i zapiekanym pomidorem
/123/RF PICSEL

1. Fasolkę obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę z odrobiną cukru i soli. Wrzuć fasolkę. Gotuj ok. 5 minut, aż fasolka zmięknie. Odcedź, przelej zimną wodą i pokrój w kawałki. Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z łyżką oleju, oregano i bazylią. Dopraw solą i pieprzem.

2. Paprykę i pomidory pokrój w paseczki, dynię i czosnek – w kawałki. Mięso podsmażaj około 5 minut na oleju, dodaj pokrojone warzywa. Po 3 minutach wlej sok pomidorowy, przykryj i duś, aż mięso zmięknie. Zamieszaj. Dodaj kukurydzę i fasolkę.

Reklama

Podlej wodą lub bulionem i gotuj 5 minut. Podawaj z pomidorem na gorąco (patrz niżej) i spaghetti.

Zapiekany pomidor: Ze średnio dojrzałego pomidora zetnij czubek i wydrąż go. Miąższ wymieszaj z kukurydzą, pokruszoną fetą i śmietaną. Zapiekaj przez 15 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach • 8 jajek • pęczek szczypiorku • 4 zielone szparagi • łyżeczka masła klarowanego • sałata lub świeże zioła do dekoracji • słodka... więcej