Wołowina po diabelsku

Składniki na 4-5 porcji: 50 dag wołowiny, np. z łopatki, 2-3 gałązki selera naciowego, 1 pietruszka, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 40 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 szkl. wody lub bulionu (może być z kostki), 1papryczka jalapeno, 2 ziarenka jałowca, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżka ostrego keczupu, sól, natka do dekoracji, olej do smażenia.

1 Mięso pokrój w równą kostkę. Oprósz mąką i obsmaż krótko na patelni. Przełóż do miski i wymieszaj z keczupem. Pietruszkę i marchewkę obierz, pokrój w talarki i podsmaż na tej samej patelni. Seler pokrój w słupki, czosnek obierz.

Reklama

2 Warzywa i mięso przełóż do garnka. Zalej winem. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 minut, by wyparował alkohol. Dolej wody lub bulionu.

Papryczkę oczyść, pokrój, dorzuć do mięsa razem ze wszystkimi przyprawami. Wlej sos sojowy i duś pod przykryciem ok. 60-90 minut, aż mięso będzie całkiem miękkie. Często mieszaj i w miarę potrzeby podlewaj wodą.

3 Podawaj posypane natką i z kawałkiem chleba. Możesz też 30 minut przed końcem duszenia dorzucić obrane i pokrojone ziemniaki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej