Wykorzystaj to, co zostało z obiadu Wędlina i pieczone mięso: baza sycącej potrawy

Końcówka pieczeni, resztka ugotowanych ziemniaków, makaronu... Dzięki naszym pomysłom nic się nie zmarnuje! W kilka chwil zrobisz z tego smakowite dania.

Makaron z poprzedniego dnia plus krótko podsmażone i przyprawione warzywa – takie kilkuminutowe danie zawsze smakuje znakomicie!

Reklama

Szybka potrawka: dowolną pieczeń oraz skrawki wędlin pokrój w paski i krótko obsmaż na oliwie. Dodaj rozdrobnione warzywa, które akurat masz w lodówce (np. cebulę, fasolkę, włoszczyznę, brokuły).

Podlej odrobiną wody albo bulionu, dopraw do smaku. Po 10 minutach duszenia danie jest gotowe!

Oryginalne nadzienie: wystarczy zmiksować w blenderze np. pieczony karczek, smażony drób albo duszoną wątróbkę, wymieszać z zeszkloną cebulką, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskim.

Taki farsz pasuje i do mięsnych roladek, i do pierogów. Jeśli dodasz surowe jajko, tartą bułkę i pokrojone jabłko, przygotujesz wyborne nadzienie do kurczaka albo kaczki.

Smakowita galareta: pokrojoną w kostkę pieczeń wymieszaj z kukurydzą konserwową i posiekaną natką pietruszki. Przełóż do salaterek. Zalej tężejącą galaretką zrobioną z żelatyny rozpuszczonej w gorącym bulionie. Ostudź.

Gotowane warzywa: na trzy supertanie sposoby

Pyszna pasta do kanapek: groszek, brokuły lub kalafior zmiksuj na piure. Domieszaj trochę oliwy, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.

Kolorowa zapiekanka: ugotowane warzywa, jakie zostały ci z obiadu (ew. także pieczarki,) rozdrobnij, ułóż w formie żaroodpornej. Przypraw, posyp drobno startym żółtym serem. Po 10 min zapiekania w temp. 170 st. podasz ciepłą kolację!

Ziemniaki i makaron: główny składnik dania

Ziołowe kopytka: resztkę ziemniaków przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko, sól, posiekane zioła. Wyrób ciasto. Uformuj kopytka, ugotuj.

Błyskawiczna sałatka: do makaronu dodaj, co lubisz: ser, warzywa, wędzoną rybę. Polej pikantnym sosem winegret. Pycha!

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej