Wykwintna polędwica Wellington

1,5 kg polędwicy wołowej; 75 dag pieczarek; 40 dag mrożonego ciasta francuskiego; 80 g pasztetu z gęsich wątróbek; 2 jajka; 7 dag tłuszczu; 1 łyżeczka tymianku; sól; pieprz; do dekoracji: plastry ogórków, pomidorów, natka pietruszki.

Porcja dla 8 osób.
Stopień trudności - dosyć trudne.
Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 744 kcal.
Zawartość tłuszczu - duża.

Przyrządzanie

Reklama

A. Mięso przemyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Grzyby opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać 5 dag tłuszczu, po czym mięso krótko obsmażyć, wyjąć.

B. Na pozostały tłuszcz wrzucić grzyby i mieszając, smażyć 5 minut na mocnym ogniu. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Odstawić do schłodzenia. Jajko wbić do miseczki, dodać grzyby i pasztet, dobrze wyrobić.

C. Ciasto rozmrozić. Mięso obłożyć farszem, owinąć ciastem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem - odstawić na 10 minut.

D. Na wysmarowanej 2 dag tłuszczu blasze ułożyć mięso - wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 - 220 st.C. Podawać w całości lub w plastrach ułożonych w nacięciach świeżo przypieczonych bułeczek francuskich. Tuż przed podaniem przybrać.

Nasza rada

Polędwica nabierze znakomitej kruchości, gdy zanurzymy ją na około 24 godziny w oliwie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej