Wytrawny strudel małopolski z grzybami

Składniki na 8 porcji: Ciasto: 10 dag masła, 25 dag mąki, 2 żółtka Nadzienie: 30 dag podgrzybków, 40 dag kurek, 2 cebule, 5 gałązek tymianku, 2 jajka, 5 łyżek oleju, 2 łyżki buki tartej. Dodatkowo: 1 żółtko, sól, pieprz.

1.Ciasto: masło stop i przestudź. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, 2 żółtka i ok. 2/3 masła. Zagnieć ciasto, dolewając trochę letniej wody. Posmaruj je odrobiną odłożonego masła, przykryj miseczką i odstaw na 30 minut.

Reklama

2.Nadzienie: jajka ugotuj na twardo, odcedź, obierz, wystudź. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż grzyby i posiekany tymianek. Smaż 10 minut. Przypraw solą i pieprzem.

Jajka posiekaj. Wymieszaj z grzybami. Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek. Posmaruj go resztą masła. Posyp tartą bułką. Rozłóż nadzienie. Zwiń. Strudel posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

Piecz go ok. 45 minut w temp. 225 st.

Przygotowanie ok. 95 minut, 1 porcja ok. 380 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej