Wytrawny strudel z Małopolski

Składniki na 12 porcji Ciasto: 25 dag mąki pszennej, ok. 50 ml wody, 3 łyżki oleju, 1 jajko, sól, 3 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta; Nadzienie: 1 kg czerwonej kapusty, 2 czerwone cebule, 1 łyżka masła, 5 listków laurowych, 2 kawałki kory cynamonu, 4 jagody jałowca, 2 gwiazdki anyżu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 300 ml wytrawnego czerwonego wina, 8 łyżek octu jabłkowego, 2-3 łyżki cukru, 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 80 dag), 1 łyżka oleju, 2 jabłka, 10 dag orzechów włoskich, 4-5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz

1 Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebule. Dołóż kapustę oraz listki laurowe, cynamon, jałowiec, anyż i ziele angielskie. Posól do smaku. Podlej winem i odrobiną wody. Duś pod przykryciem ok. godziny.

Reklama

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką albo miską odwróconą do góry dnem. Odstaw na ok. 40 minut.

2 Polędwiczki opłucz, osusz. Mięso zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec posyp sola i pieprzem Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki. Kapustę wymieszaj z octem i cukrem. D0daj jabłka oraz orzechy. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, usuń przyprawy, odstaw do wystudzenia.

3 Ciasto rozwałkuj je na jak najcieńszy prostokąt. Placek dodatkowo rozciągnij palcami. Ciasto posmaruj połową stopionego masła i posyp tartą bułką. Na placku rozłóż kapustę. Ułóż polędwiczki - jedna za drugą. Zwiń, formując strudel.

Przełóż go na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch posmaruj reszta stopionego masła. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.

Przygotowanie ok. 3 godzin, 1 porcja 390 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (4 porcje): ● 400 g ziemniaków ● 50 g mąki ziemniaczanej ● jajko ● 50 g zielonego groszku ● 50 g szynki ● 1/2 pęczka szczypiorku ● 50 g bułki tartej ● olej do smażenia ● sól ● pieprz. więcej